• Nincsenek termékek a kosárban.

Blog

Rádió 1:

A normál biológiai körforgás a nap energiáján alapul. Az emberiség viselkedése ezt az egyedülálló ökoszisztémát gyors mértékben rombolja, ami pusztuláshoz vezet. Tudjuk, hogy ez elcsépelt és unalmas tény, mégis a változáshoz globálisan kell szemléletet váltani. Mit gondol erről?

Warm-Art:

Valóban elengedhetetlen a komplex megközelítés. Hiszem, ha a különböző szakmai területek tudatosan közvetítik az innovációs megoldásokat, van esély, hogy a laikus felhasználók egy környezettudatosabb vásárló és felhasználó réteggé váljanak.

Gondoljunk csak bele pl. egy alap szükségletbe, otthonunk, munkahelyünk, közintézmények fűtésének megoldásaiba. A környezetszennyezés talán legnagyobb gondot okozó tényezője a fosszilis energiák, melyek felelősek a CO2 kibocsátásért, pusztító klímaváltozáshoz és komoly egészségügyi problémákhoz vezetnek.

Valósággal kizsigereljük a földet. Szénbányák, olajkutak! Biztosan mindenki látott már bánya területet, sivár, lepusztult. Még a gépek is szennyezik a levegőt, melyekkel ezt a kizsákmányolást végezzük.

1980 és 2020 között duplájára emelkedett ezen források felhasználása, ilyen tempóban ez 2050-re akár a háromszorosára nőhet. Ezt nem szabad már megvárni!

Rádió 1:

Hogyan tudjuk ezt lassítani? Milyen megoldások vannak, hogy képzeljük el?

Warm-Art:

Egy nagyon fontos gondolat ehhez. Nem várható el egyik napról a másikra a visszafordítás, viszont egymásra sem várhatunk, hogy majd akkor teszek valamit, ha más is! Veszélyesen sürgető a gondolkodásmód helyes irányba állítása. Ha apró dolgokban, de napi szinten odafigyelünk, tudatosan csomagolunk, vásárolunk, közlekedünk, és sorolhatnám, hihetetlenül sokat teszünk.

Néhény konkrét péda:

  • A korábban fosszilis energiával működő rendszerek villamosítása. Fűtünk fával, gázzal, olajjal, szénnel?említettem, milyen rohamosan fogynak ezek a források! Szerencsére fa ültető mozgalmak indultak. Elkezdődtek a káros anyaga kibocsátást komolyan figyelembe vevő megszorítások. Napelem parkok, háztartási napelem rendszerek egyre elterjedtebbek, melyekre még nagyszerű támogatások is elérhetőek.
  • A megújuló energia fokozott előállítása és felhasználása. Használjuk a megújuló forrásokat pl. a szél és nap energiáját, hiszen, remélhetőleg ezek forrása végtelen, szemben a káros, fosszilis forrásokkal.

A mind tudatosabb építkezés. Energiahatékonyság központba helyezése. A jól szigetelt falazat, kiváló nyílászárók, napelem üzembe helyezése, elektromos fűtés alkalmazás, a használatuk irányíthatósága, akár távolabbról. Összességében, az okos otthonok környezetbarát, gazdaságos, időtálló megoldások jövőnket tekintve.

  • Termékek újra felhasználása. Komolyabban kell venni a fogyasztó társadalom visszaformálását. Mindenkinek jusson eszébe a nagyszülője, aki a lisztes, vagy kristálycukros zacskóba még süteményt csomagolt, a régi ruhákból lábtörlőt szőtt, a konzervdobozból csavar tárolót csinált, egy lábasban milyen szépen virít a muskátli és sorolhatnám
  • Különböző anyagok újrahasznosítása egyre hatékonyabb módon történik pl a szelektív hulladékgyűjtés

Radió 1:

Már hallottunk innovációról, okos otthonokról, megújuló, zöld energiárol. Hogyan kapcsolódnak egymáshoz és hogyan tehetjük jobbá, okosabbá és zöldebbé világunkat?

Warm-Art:

Erre egy tv műsorban elhangzott gondolattal válaszolnék. Az ózon tv csatornán látható, Az okos városok című műsor. Ebben hangzott el, hogy az okos eszközök és okos városok önmagukban kevesek. Mindehez okos lakók is kellenek, akiket tanítani kell! Képezni, hogyan lehet e csodálatos technikai lehetőségeket mind jobban javunkra fordítani, általa zöldebbé tenni otthonainkat, városainkat, a bolygónkat.

Mert a bolygónk az egyetlen otthonunk.

Vélemény, hozzászólás?