• Nincsenek termékek a kosárban.

Blog

Sokan keresnek fel bennünket infrapanel vásárlási szándékkel, s amikor elkezdünk beszélgetni az igényekről, körülményekről, kiderül, hogy nem minden esetben gondolnak konkrétan éppen arra.

FONTOS! Minden infra panel elektromos fűtőtest, de nem minden elektromos fűtőtest infrapanel.

Értékesítési beszélgetések során gyakran kiderül, hogy többségében nem tisztázott több fogalom, működési elv és alkalmazhatóság az elektromos fűtések kapcsán.

Nincs ezzel semmi baj, hiszen laikusként ez nem is elvárt senkitől. Sőt! Érdemes szakemberrel egyeztetni a témában, hiszen fűtésünk minden esetben hosszú távú, nagyobb volumenű beruházás, nem mindegy, tervezéskor mennyire vagyunk körültekintőek.

Nézzük csak! Összeszedtünk néhány kérdést és választ, mely nagyban segíthet az eligazodásban. A fenti példa kapcsán jön az első kérdés, ami ilyenkor gyakran elhangzik.

Mi is a különbség az infra és konvekciós működési elv között?

Alapvetően a hő leadásban rejlik a különbség. Míg a konvekciós elven működő elektromos fűtőtestek a levegő hőmérsékletét melegítik, addig az infrapanelek sugárzó hője a helyiség tárgyait és az ott tartózkodó személyek testét melegítik.

Másik különbség a működési elvből kifolyólag, előbbit csak függőlegesen, míg utóbbit függőleges falra, vagy mennyezetre is lehet telepíteni.

A konvekciós elvű áramoltatja a hőt, míg az infra sugározza. A konvekciós panelekbe beépített termosztát alaptartozék (vannak modellek, ahol választható a típusa), míg az infra paneleknél opcionálisan vásárolható hozzájuk termosztát.

Mennyit fogyaszt egy elektromos fűtőpanel?

Ez a kérdés az egyik leggyakoribb. Ám felelősségteljes választ nehéz rá adni, hiszen nincs két azonos közeg, körülmény. Leginkább függ az ingatlan szigetelésétől, a nyílászárók minőségétől, a befűtendő légköbmétertől, a fűtőpanel minőségétől és a felhasználó fűtési szokásától, meleg igényétől. Egy biztos! Ha jól van meghatározva egy helyiségbe a fűtési teljesítmény, úgy az adott készülék (szinten tartott hőmérséklet esetén) 24 órából maximum 6-8 órát üzemel. Ez már kiinduló pont lehet egy viszonylagos üzemelési költségszámításhoz. Ebből adódik a következő kérdés.

Mekkora fűtőpanelre van szükségem?

Átlagos belmagasságnál és közepesen jó, vagy annál jobb szigetelés esetén 1 m2-re minimum 100W teljesítmény szükséges, tehát egy 15 m2-es helyiségbe minimum 1500W teljesítményű fűtőpanel ajánlott!

Hogyan lehet gazdaságosabban üzemeltetni a fűtőpaneleket

Mint korábban említettem, kulcs fontosságú a felfűtési teljesítmény. Ha jól van meghatározva, akkor nem kell a készüléknek egyfolytában „erőlködnie”, hogy tartsa a kívánt hőt és a villanyórát sem pörgeti olyan intenzíven. Fontos lehet a fűtőtest elhelyezésének meghatározása is. Pl egy hosszabb, keskenyebb helyiségben érdemesebb megosztani a teljesítményt 2 hőforrásra, így egyenletesebb a hőelosztás, jobb a konfortérzetünk. Érdemes vásárlás előtt körültekintőnek lenni, nagy különbségek vannak típusonként is. Számos funkció van melyekkel költséghatékonyságot érhetünk el, például: a jobb fűtőpanelek érzékelik, ha nyitva van az ablak és ez időre lekapcsolnak, egyes fűtőpaneleknek nagyon jó a hőtároló képessége, ezáltal kevesebb az „aktív fűtésidő”, így a fogyasztás is, illetve a legtöbb fűtőpanel programozható, ennek köszönhetően csak akkor fűtenek amikor valójában szükség van rá.

Hova ajánlott szerelni a fűtőpaneleket?

Fontos! Érdemes betartani az adott fűtőtest gyártó előírásait!

A konvekciós elven működő elektromos fűtőtestek esetében érdemes a padló felett 20-25 cm-re, hiszen a fizika törvényei szerint a meleg levegő felfelé száll, így minél lentebb telepítjük, annál jobban érzékelhetjük melegét azon a szinten, ahol mozgunk, élünk.

Infra panelek esetén kicsit más a helyzet, hiszen a sugárzási elv végett, ezeket fentebb is elhelyezhetjük, pl faliképek magasságában (vannak típusok, melyekre képeket is lehet applikálni, teljesen beillesztve az enteriőrbe),vagy mennyezetbe építve, föntről sugározza a hőt, hasonlóan, mint amikor a szabadban érzékeljük a nap sugarait. Mindkét típusnál érvényes: Ha ablak alatt helyezzük el, figyeljünk rá, hogy a függöny ne lógjon rá, ne érjen túl közel. Bútorokat közvetlenül elé ne toljunk!

Milyen esetekben jó választás a fűtőpanel?

Főfűtésként értelmezve, mindenféleképpen megfelelő szigetelésű ingatlanokba, átlagos belmagasságig ajánlott egy lakossági fűtőpanel használata, (efölött is vannak megoldások, de arra speciálisan, erre a célra kialakított fűtőpanelt szükséges alkalmazni). Gazdaságilag 100-120 nm alatti ingatlanoknál ideális, fölötte már más megoldások javasoltak, pl hőszivattyú. Létjogosultságuk kiegészítő fűtés esetén is indokolt. Gyorsan, könnyen telepíthetőek a gyárilag mellé csomagolt konzolok segítségével.

Azt hiszem sikerült sok hasznos információt átadni, melyek könnyítik az elektromos fűtőpanelek közötti tájékozódást. Ha mégis maradtak kérdések, tegye fel nekünk, akár itt honlapunkon a kapcsolatfelvétel menüben, de a megjelölt elérhetőségek bármelyikén készséggel állunk rendelkezésére!

Webshopunkban pedig képekkel, műszaki tartalmakkal, bekerülési költségekkel, vásárlási lehetőséggel várjuk.

Vélemény, hozzászólás?