• Nincsenek termékek a kosárban.

Blog

Hogyan tehetjük a forró mindennapokat elviselhetőbbé?

Ugye ismerős az érzés, amikor álmatlanul forgolódunk ágyunkban, ömlik a víz rólunk és egy szellő sem rebben, pedig nyitva minden ablak. Vagy munkából alig várjuk, hogy haza érjünk hűs otthonunkba és a kánikulában felforrt agyvizünket, áthevült testünket kellemesebb közegben nyugtassuk.

Ilyen időszakokban törekszünk a hőmérséklet optimalizálására. Ezt többféleképpen tehetjük. Kezdve a házi praktikáktól a drága hűtő berendezésekig. Nézzük, milyen otthoni megoldások vannak, hogy a forró napok elviselhetőbbek legyenek!

Szellőztetés

A legköltséghatékonyabb, amikor tudatosan, a hűvösebb napszakban szellőztetnünk a hajnali vagy a késő esti, akár éjszakai órákban, ilyenkor érdemes kereszthuzatot csinálni, így a lakásban lévő levegőt hatékonyabban tudjuk hűvösebbre cserélni.

Árnyékolás

Az éjszakai lehülést a lehető legtovább megőrizvén, napközben fontos az árnyékolás. Korán reggel, amikor még hűs a kinti hőmérséklet, érdemes az ablakokat becsukni, behúzni a sötétítő függönyt, leereszteni a redőnyt, így mire hazaérünk a munkából, a lakás még mindig kellemes hőmérsékletű.

Frissen mosott ruhák

Nagy melegben teregessünk a lakásban! Mivel a párolgás hőt von el a környezetből, így a kellemes illat mellett a hőmérő is kevesebbet mutat. Nyilván, nem mindenhol ez a megoldás, főleg, ha penészedéssel küzdenek, de sok helyen beválhat.

Rövidebb főzésidejű ételek

Érdemes a menüt is átgondolni, olyan ételeket választani melyek elkészítéséhez nem, vagy csak kevés ideig kell a tűzhelyet, sütőt használni, hiszen a főzés is nagyban melegíti a levegőt. Egy kisebb lakásban akár pokollá válhat a forróság a konyha melegétől.

Sok növény 

Ha tehetjük, ültessünk közvetlen környezetünkbe minél több fát, bokrot, növényeket. A modern kertépítészetben a fák és más kerti elemek mikroklíma-alakító hatását is már figyelembe veszik. A fák mikroklímájában a hőmérséklet alacsonyabb a lomb árnyékolása miatt és magasabb a páratartalom, mert a levelek vizet párologtatnak. Sőt! A fa közvetlen környezete és a tágabb környezet között az eltérő hőmérséklet miatt levegőmozgás alakul ki.

Ezen módszerek egyike sem költséges beruházás, könnyen kivitelezhetőek, s bár nem túl sokat, de néhány fokot hűthetünk velük és az elviselhetőség illúzióját is fenntarthatjuk. Ám kisebb anyagi ráfordítással nagyot javíthatun komfort érzetünkön.

Ventillátor

Itt vannak például a ventilátorok. Akár álló, mennyezeti, vagy fali rögzítéssel egész kellemes hatást tud kelteni, bár a levegő hőjét nem csökkenti, csupán a levegő keringtetése által tud szellőhöz, szélhez hasonlítható frissítő érzést kelteni. Nem túl zajos, nem igényel rendszeres karbantartást, többségük mobilizálható.

Léghűtő

A léghűtő ugyanúgy megmozgatja a levegőt, de eközben egy vízzel átitatott filteren fújja keresztül azt. Hatását esetleg a víztartályában elhelyezett jégakkukkal fokozni tudjuk. A nedves közeg lehűti a levegőt, a légmozgás pedig elviselhetőbbé teszi a meleget. Tartályát folyamatosan tölteni kell,szűrőit tisztítani, cserélni szükséges, cserébe átlagosan 4-5 fokkal képes csökkenteni a helyiség hőmérsékletét. Működése nem jár környezetre káros anyagok kibocsátásával. Fontos figyelembe venni, hogy párásítja a levegőt, így penészedési gondok esetén nem ajánlott.

Mobil klíma

Mondhatni, azonos elven működnek, mint a hagyományos klímák, azzal az alapvető különbséggel, hogy minden szerkezeti része egy egységen belül található. A hűtőközeg hőt von el a levegőből, a hidegebb levegőt pedig visszafújja a szobába, eközben viszont meleg is keletkezik, amit valamilyen módon ki kell engedni a szabadba, hogy hatékonyan működhessen a készülék. Ezen tény miatt, bár mozgathatóbb, mint egy split klíma, helyét érdemes átgondolni. Viszont. Nem párásítja a levegőt, átlagosan 8-10 fokot is hűtenek a helyiség hőmérsékletén, kisebb szobák hűtését biztosítja. Hátránya: hangosak, a kondenzvizet gyűjtő tartály rendszeres ürítést igényel, a hűtési mechanizmusuk működéséhez különböző környezetre káros hűtőközegek használata szükséges.

Inverteres split klíma

(hőszivattyús, levegő-levegő)

A hőszivattyús inverteres split klímák esetében a levegő-levegő elven működő verzióról beszélünk, mely esetében a szivattyú a fűtéshez, illetve a hűtéshez szükséges energiatöbbletet a külső levegőből nyeri, majd a lakásban a légtéren keresztül adja le. Folyamatos karbantartást igénylő, szakemberek által beüzemelhető és mind beszerzése, mind beszereltetése magasabb költségekkel ját. Amit nyújt: Hatékony és csendes működés, gazdaságos energiaigény mellett. Nagyobb helyiségek hűtésére is alkalmas, illetve nem csak hűteni, de fűteni is lehet velük.

Légkondicionáló berendezések esetében érdemes még figyelni a COP (teljesítmény együttható) és a  EER (energia hatékonysági arány) értékekre, melyek a légkondicionáló berendezések fűtési és hűtési hatékonyságát jelölik. Ha a készülék 5kW hőt termel 1kW elektromos energiából, annak COP értéke 5,0. Ha pedig 5kW hűtőteljesítményt termel 1kW elektromos energiából, akkor EER értéke 5,0. Minél nagyobb ez az érték, annál hatékonyabban működik a készülék. Itt néhányat meg is tud nézni: https://warmart.hu/webaruhaz/kl%C3%ADma

És, ha mindezekből nehéz választani, melyik megoldás lenne komfortérzetünknek legmegfelelőbb, illetve beüzemelésüket milyen módon tudjuk lakókörnyezetünkben megoldani, nem utolsó sorban mennyit tudunk beszerzésükre, karbantartásukra költeni, még mindig van frappáns ötletünk! Álljon itt a bekerülési költségek alapján felsorolt hűtési megoldások sorában!

Egzotikus szigetek

Kedves Olvasó! Hagyjuk a csudába a módszerek, berendezések válogatását! Bár költséges, ám kellemes és emlékezetes hűsölés lehet, pálmafák alatt, hűs tengervízbe mártózva, jeges koktélt ízlelgetve eltölteni a nyarat. Ősszel pedig ismét várjuk, amikor jobbnál jobb fűtési megoldásokat mutatunk be, melyekkel segítünk megtervezni, megvalósítani otthona melegét!

Vélemény, hozzászólás?