• Nincsenek termékek a kosárban.

Blog

Amikor a jövő az okosházak felé mutat, egyáltalán nem irreális elvárás, hogy a termosztátok távolról is elérhetőek legyenek, akár a okostelefonról is.

Hogy megértsük, igazán miért fontos ez számunkra, lássunk néhány életszerű példát.

Az elektromos radiátorokon, infra paneleken, konvekciós fűtőtesteken jellemzően gyári ?manuális, vagy digitális termosztátok vannak. Utóbbit mindig pontosabban állíthatjuk be a kívánt hőmérsékletre, elkerülve az úgynevezett túlfűtést. Ugyan drágább, de behozza a felárat. Mivel fűtőegységenként vezérel, lehetőséget ad, hogy csak azt működtessem, ahol tartózkodom, vagy eltérő hőfokot állítsak be helyiségenként a személyes igények alapján.

A mennyezetre szerelt infra paneleknél nincs gyári termosztát, hiszen nem érjük el kapcsolgatni. Ezeket egy szoba termosztáttal kell összekötni, érdemes itt is akár egységenként külön bekapcsolhatóan megoldani. A digitális termosztátok 1/10 fok eltéréssel képesek ki-be kapcsolni, mely pontosság kapcsán az elektromos fűtés van előnyben, mert amikor kapcsol, abban a pillanatban megáll az energia fogyasztás. Ezzel szemben pl. a gázos fűtésnél a keringtető szivattyú még (a kazán védelmében) továbbra is forgatja a vizet, még sokáig áramlik a radiátorokban, pedig ezt már nem akarjuk. A ?nem akartam meleget? viszont fizetjük minden egyes termosztát kapcsolásnál.

A bekapcsolásnál is az elektromos fűtés van előnyben, mert percek alatt melegszik fel, szemben a gázkazánnal, amíg a vizet, fűtésre képes hőmérsékletre hozza.

Padlófűtésnél ideálisabb lehet, ha padlószenzoros termosztátot választunk, bár számunkra a levegő hőmérséklete a fontos, ezt összekalibrálva gazdaságosabb működést eredményezhet.

Korábban divatos volt az időjárás érzékelő termosztátok alkalmazása. Ez rosszul szigetelt, nagy hőveszteségű házaknál volt ideális választás. A mai szigetelési igények és követelmények ezt már nem teszik indokolttá.

A kacsolási pontosság fontos a termosztátoknál. Ez alatt értjük, hogy a beállított hőmérsékletértékhez képest a termosztát mekkora eltérésnél kapcsol.

Mint a legtöbb wifi-távvezérléssel működtethető okosmegoldás, az okos-fűtésvezérlés is, a kényelem és a magasabb komforton felül, az energiamegtakarítást, ezáltal a fűtési költségek csökkentését szolgálhatja.

A legnagyobb megtakarítást az épületekben a fűtési rendszer intelligensé tételével érhetjük el, hiszen ezek használják el a legtöbb energiát. Az okos fűtésszabályozási rendszerek kényelmesebbé és egyben költséghatékonyabbá tehetik otthonunkat.

Legyen szó akár hagyományos, akár modern fűtési rendszerről, nagyon sok múlik ezen a megfelelő szabályozáson, vezérlésen. Számos tanulmány és gyártó igazolja, hogy a régi termosztátok cseréjével, intelligens helyiségszabályozással, szokásoktól függően, akár 40% fűtési energia is megtakarítható.

Okosrendszerek

Energiamegtakarítás részben elérhető egy komolyabb termosztáttal is, ahol heti programokat tudunk beállítani, bár ezzel még nem tudjuk a helyiségenként különböző hőmérsékleteket elérni, nem tudjuk pontosan vezérelni az épület vagy lakás fűtését, viszont egy smart rendszerrel a szobák, helyiségek és radiátoraik külön-külön történő vezérlésével egészen pontosan be lehet szabályozni, mikor és hol hány fok legyen. Az előre beprogramozott kívánalmakat is bármikor felül tudjuk írni termosztát, vagy akár egy okostelefon segítségével, hiszen okosfűtési rendszerünk távolról is elérhető.

A központi szabályozó egység jóval több, mint egy fűtésrendszer-kezelő, rendkívül hatékonyan optimalizálja a hőfogyasztást. A gyári beállítások segítségével teljes heti ütemezések programozhatók be a kívánt hőmérsékleti beállításokkal, így a fűtés tökéletesen személyre szabható. Ezek a rendszerek bővíthetőek. Ez ideális, amikor további elemeket kell a rendszerbe integrálni, például más szobák termosztátjait, vagy további berendezéseket, kültéri világítás vezérlését.

Mindkét megoldással olyan programozható szobatermosztátot kapunk, amelyet mobiltelefonról bárhonnan kezelhetünk. A hagyományos programozható termosztátok csak óra szerint működnek, tehát egyáltalán nem biztos, hogy hazaérkezéskor kellemes meleg fogad minket, vagy éppenséggel már órák óta be van kapcsolva a fűtés, pedig nincs otthon senki. Vannak, amelyek segítségével beállíthatjuk a kívánt távolságot, hogy amikor körzeten belül vagyunk, akkor kapcsolja be a komfort fokozatot, amikor kívül, akkor pedig kapcsolja ki. Így még kézzel sem kell állítani a telefonon, minden automatikusan működik. Ez pedig megtakarítást eredményezhet a korábbi működéshez képest. Mégis melyiket válasszam?

A termosztátok tudásszintje igen széles, ezért mindenképp érdemes szakember segítségét kikérni vásárlás előtt, hogy valóban a kívánt igényekhez igazodjon.

Vélemény, hozzászólás?