• Nincsenek termékek a kosárban.

Blog

A Dutch Berries epertermelő kísérletet végzett a hollandiai Zuilichemben az Advanced Heating Technologies (AHT) technológia tesztelésére.  A kísérlet lényege, ha kiváltják az eddigi gáz fűtést, mely a teljes légköbmétert melegítette és az elektromos energiával a termelő közeget tartják ideális hőfokon, milyen befolyása lesz a növény fejlődésére?

A Dutch Berries farmon az epret palántázó asztalokon elhelyezett szubsztrátummal töltött konténerekben termesztik. A 4 hektáros üvegház fűtésére alsó fűtési csöveket használnak.

Az AHT rendszer telepítése november végén, a növények telepítése december 5-én történt.

A vizsgálat során a speciális amorf szalagos fűtőszőnyegek kerültek az asztalokra, a növényekkel ellátott konténerek alá. A ültető edények aljának szigetelése minimálisra csökkentette a fűtendő súlyt. Ezen kívül az üvegház kísérleti részében vezérlőszekrények kerültek elhelyezésre, amelyek 700 méter fűtési szerelésért feleltek, valamint a gyökerek hőmérsékletét mérő szenzorok kerültek az aljzattal együtt lévő konténerekbe. Ennek célja, hogy a rendszer automatikusan leálljon, ha a növény gyökerénél elérte a kívánt hőmérsékletet.

Az új növények ültetése utáni első héten a rendszert nem használták, és üvegház hideg maradt. Ezután elindult a melegítés az infravörös fűtést alkalmazásával. A kísérleti részhez a termesztő konténerek melletti fűtőcsövet kikapcsolták. Az infra fűtéssel a tartályokban lévő növények gyökérlabdája melegedett, nem a levegő. . A gyökérhőmérséklet-érzékelőn kívül nem használtak további érzékelőket. Körülbelül négy hónap elteltével a termelők arra a következtetésre jutottak, hogy nem látják az infravörös melegítés negatív hatását a növényeken, valamint kevesebb energiaráfordítással tudták elérni az eper szüretelését.

Az AHT technológiában használt fém egyszerre amorf és rugalmas, és az elektromosság szupravezetőjeként működik. Az Egyesült Államokban állítják elő, és használják pl. nagyfeszültségű kábelekben.

Korábban a dísznövénytermesztésben is történt hasonló kísérlet. Az AHT egy korábbi kísérletet végzett a Zamioculcas termesztésének fűtési technikájával. Több növény asztalra infravörös fűtőszőnyeget szereltek fel egyedüli fűtési forrásként. Közvetlenül az edények alá helyezték őket. A kísérletek eredményei ugyancsak energia megtakarítást jeleztek (59% a csőfűtéshez képest ebben a kísérletben), a fő hangsúly a termesztés gyorsításán volt (4 héttel korábban a kontrollhoz képest)

Hazánkban is egyre több növény és állat tenyésztő keresi a zöld megoldásokat, annál is inkább, mert a megújuló energiaforrások egyre népszerűbbek.

Vélemény, hozzászólás?