• Nincsenek termékek a kosárban.

Blog

Eletkep-klima

Miért elengedhetetlen a klímatisztítás?

Míg néhány évvel ezelőtt a klímákkal többnyire a hűtést oldottuk meg, addig mára nagyban változtatva a felhasználói szokásokon, sok háztartásban a fűtésbe is bevonódnak ezek a készülékek. Lehetne taglalni ennek okát, hatékonyságát, avagy komfortosságát, mely esetenként változó, de ezúttal térjünk ki inkább egy fontos tényezőre, mely egységesen érint minden felhasználót. Ez pedig az egészségünk.

Kórokozók a klímában

Azt többnyire mindenki tudja, hogy egy elektromos berendezés gondos karbantartása nagyban növeli annak élettartamát, pozitívan befolyásolja működési költségét. De vajon azzal is tisztában vagyunk, hogy a klímáknál ennél is nagyobb a tét? Hiszen az egészségünk forog kockán!

Ezen berendezések párában gazdag közegében észrevétlenül bújnak meg a légzőszervünkre veszélyes kórokozók, ezért gondot kell fordítani a tisztán tartásra, hogy ne csak hideget, vagy meleget, de tiszta levegőt fújjon ránk!

Legionella, ami nem egy divatos női név

Nem is gondoljuk, hogy gyakran a nagy melegben, amikor klimatizált helyiségben dolgozunk, vagy az autóban használjuk a klímát és úgy tűnik, hogy megfáztunk, az nem egy egyszerű meghűlés.

A nem rendszeresen tisztított klímaberendezések nedves, poros közegében a gombák, baktériumok gyorsan elszaporodnak és az influenza szerű tünetek egy részéért bizonyos baktériumok felelnek. A Legionella egy nagyon széles körben előforduló baktérium, veszélyt azonban csak abban az esetben jelent, ha a legionellát tartalmazó vizet apró cseppek formájában belélegezzük. Éppe ezért kell nagy gondot fordítani a tisztításra.

Következzen ehhez néhány tipp:

Mikor?

Évente legalább egyszer, ám ha hűtő-fűtő funkciót használunk, akkor kétszer, szezon váltáskor, teljes, belső tisztítás javasolt. Ha alapos, megnyugtató eredményt szeretnénk, érdemes szakemberre bízni. Annál is inkább, mert ha gyengébb immunrendszerű egyén, esetleg idősebb, vagy, csecsemő, kisgyerek is van a házban, ők érzékenyebbek, fogékonyabbak a megbetegedésre. Emellett kisebb, rutinszerű portalanításokat, a könnyebben elérhető részeken havi takarítás alkalmával is érdemes elvégezni

Szűrő, amit magam is tisztíthatok!

Ha a szűrő eltömítődik, nemcsak a fogyasztás ugorhat meg, de a helyiségbe visszakerülő levegő minősége sem lesz tökéletes Ezek alapján, majdnem a legfontosabb része a hűtőegységnek, hiszen a beáramló levegőt ez szűri meg, Ami megnyugtató, hogy könnyedén kivehető, akár átporszívózhatjuk, de speciális tisztító folyadékkal átmosva, baktériumoktól is megszabadíthatjuk. Ehhez könnyen kezelhető spray formában kapható tisztítószer, mellyel a lakás, vagy a gépkocsi klímáját is rendben tarthatjuk. Ezt hívjuk külső tisztításnak.

Fontos!

Minden esetben áramtalanítsuk készülékünket és a szűrőt száradás után helyezzük csak vissza! Ez a tisztítás nem azonos a teljes (külső, belső) klíma tisztítással.

Belső részek, ami már nem játék!

A porszűrő mellett a baktériumok és gombák a légkondi egyéb alkatrészein is megtelepedhetnek, ezért a porszűrő eltávolítása után célszerű egy tejes körű takarítást is végezni. Ennél körültekintően járjunk el, nehogy kárt okozzunk a szerkezetben! Így inkább bízzuk egy tapasztalt szakemberre, aki rutinosan elvégzi ezt nekünk. Ennek a menete szintén egy portalanítással kezdődik, majd szükséges egy speciális klíma tisztító folyadék, ami a nehezen megközelíthető zeg-zugokba is bejut. Ez a termék kifejezetten a légszűrők, hűtőbordák, kondenzvíz tartály fertőtlenítésére lett kifejlesztve. Az alkohol bázisú folyadék amellett, hogy fertőtlenítő hatású, citrusolaj tartalma végett, kellemes friss illatot is varázsol számunkra.

Tisztítás költségei

Ha klímát vásárolunk, mindenképp számoljunk a rendszeres karbantartás, tisztítás költségeivel. Egyrészről a készülékek többsége ezzel a feltétellel őrzi garancia idejét, másrészről mi lehet fontosabb, mint a jó közérzetünk?

A házilag elvégezhető tisztítás költségei elenyészőek, a szakember által használt tisztító folyadék bekerülési költsége is csupán pár ezer forint, melyek jócskán elhanyagolhatóak környezetünk tisztasága és egészségünk óvása érdekében. A munkadíjak természetesen területenként változóak, mely költség szintén szükségszerű tétel.