• Nincsenek termékek a kosárban.

Blog

Elsődleges szempont a szigetelés minősége

Sokakban felmerül a kérdés, milyen lenne a legjobb fűtési megoldás otthonában? A meglévőt érdemes lenne-e cserélni, vagy korszerűsíteni? Mivel tudná a rezsi költségeket csökkenteni? Mitől jobb a drágább anyagköltséggel járó megoldás? Vajon jó-e a kevesebb pénzen megvalósítható rendszer? Sorolhatnánk még az Ügyfeleink által feltett kérdések sokaságát, ám mielőtt belemerülünk a személyre szabásba, mindig tisztázandó egy sarkalatos tényező. Egy ingatlan fűtésének megtervezése mellett elengedhetetlen a megfelelő szigetelés kialakítása is. Ahhoz hogy hatékony és pénztárca kímélő meleget biztosítsunk, törekedni kell az energia veszteség csökkentésére. Padlófűtés esetében például, a külső szigetelés és nyílászárók minősége mellett, elsődleges szempont az aljzat rétegrendjének szakszerű kialakítása.

Tervezési szakasz fontossága a legjobb eredmény érdekében

Aki új házat építtet, könnyebb a dolga, mert minden efféle tényezőt tartalmaz a tervdokumentáció, melyet a kivitelező pontosan betartva elvégez, így az építmény energetikája kiváló lesz. Ám aki átalakít, felújít, másik házat vásárol, nagyobb veszélynek kitett, a végeredményt illetően. Főleg amikor sógor, barát, vagy saját maga kezd bele, hiszen ezek a beruházások nem kis költséget emésztenek fel és jó esetben hosszú távra készülnek. Az utóbbi példával sincs baj, ha mielőtt bármihez kezdünk tájékozódunk, szakember véleményét kérjük. Épp ezért íródott ez a rövid összefoglaló is. Akkor kezdjük alulról felfelé haladva egy padlófűtés rétegeit!

Az aljzat az a réteg, amely a legmélyebben, azaz közvetlenül az esztrich alatt helyezkedik el, és amely – általában – az elektromos, a víz- és – ha van – a gépi szellőzőrendszert takarja.

A könnyített aljzatok, a betonjavítók, az esztrichek és aljzatkiegyenlítők fő funkciója, hogy megfelelő alapot biztosítsanak a padló- és falburkolat lerakásának további fázisaiban. Ezért elengedhetetlen a pontos tervezés és a megfelelő rétegrend kialakítása még a kivitelezés megkezdése előtt.

Az aljzatok anyaga, az elérni kívánt szint magasság, az igénybevétel, az anyagok összeférhetősége mind-mind szempont a tervezési szakaszban, hogy a legjobb eredményt kapjuk.

Kivitelezési fázis

A felsorolt szempontokon túl a kivitelezési szakaszban még gondos figyelmet kell fordítanunk minden tényezőre (páratartalom, hőmérséklet, időjárási körülmények), melyek befolyásolhatják a végeredményt és a tartósságot.

Jó minőségű alapanyagok

Amikor a padló rétegrendjébe kerül a fűtésünk is, még fontosabbá válik a jó minőségű alapanyagok használata. Senki nem szeretné, hogy egy rosszabb minőségű ragasztó miatt fél év múlva felváljon a burkoló lap, vagy az alászigetelés hiánya miatt ne legyen megfelelő a komfortérzete, netán az ebből adódó hőveszteség még a fűtési költséget is kellemetlenül növelje. Az AHT amorf fűtőszőnyeg kategóriájában a legkiválóbbak egyike. A kétszeresen szigetelt fűtőszálak csupán 2 mm magasságot képeznek a réregrendben, s mivel szalagok, így a hőátadó felület is nagyobb, ezáltal gyorsabb a felfűtési idő.

Ha erős alapról indulsz, szebb jövőt adhatsz annak, amit építesz.

Ahogy említettük az aljzat réteg képezi az alapot. Erre kerül a szintetikus gyanta alapú, vizes bázisú mélyalapozó, a Primer Idrox, magas pormegkötő és filmképző képességgel, mely ideális az alapfelület nedvszívó képességének egyenletessé tételére.

Száradás után erre telepítjük a Marmox Ultra Board 6, vagy 10mm -es építőlemezt, GrigoKoll Max ragasztóval és/vagy műanyag tárcsás tiplis csavarkötéssel rögzíthetjük. A Marmox építőlemezek kiváló minőségű, nyomásálló XPS habból készülnek, üvegszállal megerősített polimer bevonattal mindkét oldalon.

A GrigoKoll MAX, emelt minőségű, flexibilis csemperagasztó, mely alkalmas padlófűtésekhez. Épp ezért a következő réteget, az AHT fűtőszőnyegeket is ezzel a ragasztóval tudjuk rögzíteni.

Ha idáig eljutottunk és a próbaüzemelés, fűtés műszaki átadása megtörtént, a fűtőszőnyegek védelme és hőtároló réteg képzése végett az egészre GRIGOLEVEL gyorskötésű önterülő aljzatkiegyenlítő kerül. Ez a termék kiváló tapadóképességgel rendelkezik, szilárdulás után rendkívül sima felületet ad. Kiválóan alkalmas bármilyen típusú hidegburkolat-, parketta-, vagy rugalmas padlóburkolat alá.

Vannak eltérő esetek.

A fentebb végigkísért rétegek kialakítása kiváló, hosszú távú megoldást biztosít évtizedekre. Egy gondozásmentes fűtési rendszer karöltve a megfelelően képzett rétegrendekkel nem fog bosszúságokat, nem várt feladatokat okozni tulajdonosának. Vannak azonban helyzetek, amikor átalakításnál, felújításoknál a meglévő rétegmagasság kompromisszumokat követel, vagy vizes blokkoknál fokozott vízzáró réteg, földelési háló szükséges, vagy egyéb speciális szituációk, melyekre a körülmények és lehetőségek birtokában egy szakember segítségét kérve, ugyancsak hosszútávú, minőségi megoldások születnek.

A megfelelő megoldás azok kezében van, akik tudják, mit keressenek.

Összességében láthatjuk, hogy a legjobb, legdrágább fűtési megoldások is csak abban az esetben szolgálnak megelégedéssel, ha körültekintően gondoskodunk arról, hogy a megtermelt hőt nem engedjük veszni. Ehhez mindenképp érdemes szétnézni a kínálatban, kikérni szakemberek véleményét, javaslatát. Mindezt persze még a kivitelezés megkezdése előtt.